La guerra de Síria (1)

Europa PressDurant aquestes setmanes que porto analitzant l’èxode dels refugiats, s’ha anat repetint una i altra vegada una mateixa idea: la guerra de Síria és la principal causa que empeny un nombre tant elevat de persones a abandonar les seves cases i marxar a l’estranger en una ruta en què és molt fàcil trobar la mort pel camí. Això és evident, atès que el major nombre de refugiats procedeixen de Síria en un intent d’escapar de la guerra que va esclatar fa quasi cinc anys.

El que no és tant evident és trobar unanimitat en trobar la causa que ha provocat el conflicte i que el manté actiu durant tant de temps, sense que les grans potències mundials demostrin gran interès en detenir la guerra.

A partir d’avui i en diferents notes (que aniré numerant), bussejaré en la abundantíssima informació que hi ha a Internet sobre aquesta guerra, intentant treure aigua clara sobre els “motius reals” que mantenen viu el conflicte. Amb els motius reals utilitzo la mateixa terminologia que va fer servir l’antic Tucídides, quan va cercar les causes de la guerra del Peloponès al segle V abans de Crist entre l’imperi atenès i els peloponesis. Aquest historiador grec va distingir entre les “causes vertaderes” que van provocar la guerra i els “mers pretextos” al·legats pels propis participants en el conflicte, i com veureu, no serà fàcil separar el pols de la palla i destriar els motius autèntics, no confessats pels protagonistes, és a dir, les causes autèntiques que estan mantenint el conflicte i que poden acabar amb la destrucció total del país.

Els tres objectius que Estats Units persegueix a Síria

John Kerry, el secretari d’estat dels EE.UU., va recordar aquest 13 de novembre passat que Washington persegueix tres objectius a Síria:

  • La lluita contra l’Estat Islàmic,
  • El final de la guerra civil per via negociada i
  • L’ajut als seus aliats en Orient Mitjà.

Kerry ja havia qualificat l’Estat Islàmic com la major amenaça mundial. “EE.UU. està involucrat en més àrees del món, en més assumptes i amb més socis que en qualsevol altre moment de la seva història”, va assegurar el secretari d’Estat a l’Institut de la Pau de Washington.

Anteriorment, en una entrevista televisiva va assegurar que el seu país buscava una cooperació multidimensional amb Rússia, que inclou tant el desenvolupament econòmic com la resolució de les crisis en curs a Síria i a Ucraïna.

FONTS:

TUCÍDIDES, I 23

“No hay dos sin tres: Kerry explica los objetivos que EE.UU. persigue en Siria”

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s