La crisi dels refugiats, un repte “existencial” per a la UE

IMG_0082 (1)

Font: El País

Avui La Vanguardia publica unes declaracions molt interessants del director del Centre de Migracions i Ciutadania de l’Institut Universitari d’Investigació Ortega y Gasset, Joaquín Arango, que mereixen ser recollides per la seva claredat.

Els experts veuen la crisi de refugiats com un repte “existencial” per a la UE” (La Vanguardia, de 27.11.2015)

“La crisi dels refugiats també és una crisi de la construcció europea per tal com “posa en risc la preuada conquesta de la lliure circulació de persones i el tractat de Schengen”. I si aquests assoliments decauen, serà “el cop més dur rebut per la Unió Europea des de la seva creació”. Per aquesta raó, es tracta d’un repte “existencial” per al club comunitari”.

“El catedràtic de Sociologia Joaquín Arango va subratllar com l’afluència massiva de ciutadans que fugen de la guerra a Síria i d’altres conflictes actius a l’ Orient Mitjà i al Sahel està agreujant fragmentacions preexistents a Europa: en primer lloc, la que sovint enfronta els socis del Nord i els del Sud per retrets recíprocs respecte a la disposició a rebre migrants i a la solidaritat en la gestió dels fluxos; i en segon terme, la que confronta les dues concepcions del món, “encara molt diferents”, segons Arango, dels països més veterans de la UE i dels més nous, de l’ Est”.

“Arango va repassar les erosions i els vaivens que les convencions de Ginebra i Dublín sobre dret d’asil han anat patint els últims anys, en gran manera per la resistència dels estats a complir les “fortes obligacions polítiques i morals” que implica la primera i per la dificultat d’aplicar avui dia la disposició de la segona en el sentit que ha de ser el país on el demandant posa primer el peu el que atengui la seva sol·licitud de refugi: un precepte que Itàlia i sobretot Grècia, com a principals països receptors, no estan en condició d’assumir”.

“El catedràtic va recordar la generositat inicial d’ Alemanya quan acabava d’esclatar fa uns mesos la crisi dels fugits de Síria, i Àngela Merkel va passar per alt l’acord de Dublín i va acceptar registrar allà com refugiats centenars de milers de persones procedents d’ Itàlia i Grècia. “Però els esdeveniments estan obligant Alemanya a reinstal·lar la convenció de Dublín” –va afegir Arango– i això pot conduir a “un atzucac”, ja que els fugits “no volen quedar-se a Itàlia o Grècia sinó avançar al nord”.

 

Tusk convoca una cumbre con Turquía el domingo para frenar el flujo de refugiados(El Mundo, de 23.11.2015)

El dilluns 23 d’aquesta mateixa setmana, el president del Consell Europeu, Donald Tusk va anunciar la convocatòria d’una cimera extraordinària entre la UE i Turquia per al proper diumenge 29 “per frenar el flux migratori”. La intenció de Tusk és tancar el més aviat possible la coordinació amb Ankara, tal com va quedar clar fa uns dies en la cimera de Valletta

“En la agenda, un gran tema y muchos renglones torcidos. Turquía tiene a más de dos millones de refugiados sirios en su territorio, y cada día salen unos 5.000 de ellos camino de la UE, por mar a las islas griegas. La UE quiere frenar el flujo, como dice sin tapujos el presidente. Y está dispuesta a pagar por ello”.

La xifra inicial de la negociació és de 3.000 milions d’euros i la intenció de la reunió és clara: pagar a canvi de què Turquia talli el flux de barques que salpen de les seves platges.

“La cumbre llega sin embargo con países muy enervados. Es el caso de Hungría, con Viktor Orban estableciendo un claro vínculo entre refugiados o inmigrantes y terroristas. Eslovaquia insistiendo en que llevará a la Justicia europea el sistema de cuotas. Suecia pidiendo que en vez de mandarle refugiados ocurra como con Italia y Grecia, y se le permite derivar parte de los que tiene a otros países. Y un tono general mucho menos proclive a políticas aperturistas que hace apenas unas semanas”.

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s