Noves declaracions de Donald Tusk

untitledEn una llarga entrevista amb cinc diaris europeus, Donald Tusk, president del Consell Europeu, ha fet unes declaracions que convé tenir en compte per copsar l’evolució dels esdeveniments migratoris a Europa. Reprodueixo alguns paràgrafs de dos dels assistents (l’enviat de la Vanguardia i del The Guardian, i no és un joc de paraules, i que són els únics que he trobat a Internet):

“Siria es el epicentro de los dos grandes desafíos que afronta la Unión Europea: la crisis de refugiados y el terrorismo. En poco más de un año al frente del Consejo Europeo, el presidente Donald Tusk ha tenido que desviar su mirada desde el Este —con la amenaza rusa como principal inquietud del ex primer ministro polaco— hacia el sur de Europa. Tusk, cuya labor consiste en tratar de aunar la cacofonía de voces de los Estados miembros, muestra muchas menos dudas que los líderes nacionales respecto a esos retos. Sobre los refugiados, cree que resulta “demasiado fácil acceder a Europa” y clama por reforzar las fronteras exteriores. Y sobre la amenaza que representa el Estado Islámico (ISIS, por sus siglas en inglés), es categórico: “El éxito de Daesh [denominación peyorativa de este grupo en árabe] es el resultado de nuestra inacción”.

“Consciente de que muchos países —entre ellos Alemania— recelan de la solución militar como respuesta al fenómeno del ISIS, la cabeza visible de los Estados miembros en Bruselas se abstiene de recomendar directamente mayor implicación. Aun así, ofrece algunas pistas: ‘El sentido común dicta que si decides usar la fuerza militar, lo hagas con total determinación, no sólo para demostrar ira o solidaridad después de los atentados de París’. Tampoco quiere valorar los titubeos de España al retractarse de su idea inicial de ayudar a Francia desplegando en Malí soldados españoles que relevaran a los franceses, aunque concede que la razón puede ser puramente electoral”.

“Mucho más contundente se muestra con las recetas que deberían aplicarse a la oleada de refugiados que afronta Europa, que genera ‘miedos muy tangibles y de hecho justificados; es la primera vez en nuestra historia que tenemos que enfrentarnos a estas magnitudes y a este tipo de problema’. Tusk repite hasta la saciedad que lo que hay que hacer es reforzar el control de las fronteras exteriores, que sólo repartiendo a los refugiados y persuadiendo a Turquía de que controle los flujos no bastará”.

“El presidente del Consejo Europeo abandera sin ambages una medida controvertida: privar de la libertad a los demandantes de asilo mientras dure su proceso de identificación y registro. Y lo hace amparándose en el temor a que crucen las fronteras personas que puedan constituir una amenaza para el continente”.

“Aunque las normas europeas permiten, en circunstancias excepcionales, retener a los potenciales asilados hasta completar su perfil, países como Italia y Grecia, desbordados con la llegada de extranjeros por sus fronteras marítimas, alegan falta de capacidad para mantener en centros cerrados a esos candidatos”.

(“El éxito del ISIS es el resultado de nuestra inacción”, La Vanguardia, de 2.12.2015)

“El president del Consell Europeu diu que mesures de detecció més dures són necessàries per fer front als riscos de seguretat i descriu la política de portes obertes d’Àngela Merkel com ‘perillosa’”.

“’Els refugiats que arriben a Europa han de ser detinguts fins a 18 mesos en centres de detenció a tota la UE, mentre que passen el control dels riscos de seguretat i terrorisme’, ha dit el president del Consell Europeu”.

“Donald Tusk també es va posar fermament en desacord amb el polític més poderós d’Europa, Àngela Merkel, en declarar que no hi va haver majoria dels governs europeus per a un sistema de quotes d’unió per compartir els refugiats entre ells”.

“En una referència al comentari de Merkel sobre la crisi migratòria, Tusk va dir “alguns” líders europeus “havien dit que aquesta onada de migrants és massa gran per aturar-la. Estic absolutament segur que hem de dir que aquesta onada de migrants és massa gran per no detenir-los. Però aquest canvi d’enfocament ha de ser un esforç comú. No es tracta d’un sol líder”.

“En una advertència per a la resta d’Europa, Merkel va dir recentment al Bundestag que la supervivència de la lliure circulació a l’espai Schengen de la UE depenia de si els governs nacionals podrien posar-se d’acord sobre un nou règim permanent d’intercanvi de refugiats. Al setembre va pressionar perquè una majoria de vots en una cimera de la UE acordés el repartiment de 160.000 refugiats obligatoris, malgrat la forta resistència per part de l’Europa de l’est”.

“Berlín i la comissió estan pressionant ara per a un esquema permanent més ambiciós: reassentar als refugiats directament a tota la UE des de Turquia i l’Orient Mitjà”.

“Tusk bruscament va rebutjar això. ‘No hi ha una majoria a Europa per guanyar quan es tracta de reassentament o la següent fase de reubicació [de refugiats]. I no per la part oriental i central d’Europa només. Sinó per molts més països”.

“A mig termini i a llarg termini, no podem usar la majoria qualificada com una cosa semblant a la coerció política … [Hi ha] més països escèptics cap a un mecanisme permanent i obligatori. I puc entendre per què”.

“Tots els Estats membres estaran disposats a mostrar més solidaritat si senten que Europa en el seu conjunt està a punt per protegir les fronteres exteriors de manera més efectiva. Vull dir que són capaços de reduir aquest nombre de refugiats, perquè aquest és la por més gran avui en dia a Europa’”.

“El debat d’avui no és entre els polítics o intel·lectuals o comentaristes. Per primera vegada en molts, molts anys, he notat que el debat és realment públic perquè la por i la incertesa són tan genuïnes. Pots sentir aquesta por, aquests sentiments al carrer. Estem parlant de les nostres capacitats a Europa. Ningú està preparat avui per rebre aquest tipus de nombres, entre ells Alemanya”.

“Aquest control de les nostres fronteres exteriors i procediments dins dels països de primera línia, però també en alguns altres països, és una cosa que va a reduir aquesta disposició a anar a Europa. Avui l’accés a Europa és, simplement parlant, massa fàcil”.

“Tusk va suggerir que era un mite que la majoria dels refugiats que arriben a Europa siguin sirians que fugen de la guerra i va dir que més de dos terços eren migrants irregulars als que s’hauria de donar marxa enrere”.

“Segons l’Organització Internacional per a les Migracions, gairebé dos terços o el 64% de les persones que creuen de Turquia a la UE a través de les illes gregues a l’octubre d’aquest any eren sirians – 388.000 d’un total de 608.000. Tusk va discutir això: ‘Els sirians són només el 28-30% de l’afluència. El setanta per cent d’ells són [irregulars] migrants. És per això que necessitem controls més eficaços. És obvi’ “.

(“Detenir els refugiats que arriben a Europa durant 18 mesos”, afirma Tusk”, The Guardian, de 2.3.2015)

Preocupant, realment, aquesta postura tan rígida del màxim mandatari del Consell Europeu en relació amb l’acollida dels refugiats, totalment contrària a l’actitud flexible que ha mantingut fins fa unes setmanes Àngela Merkel. Però, com ja vam veure fa unes setmanes, la postura d’Alemanya s’està endurint dia a dia. En definitiva, es fa molt difícil preveure com evolucionarà aquesta tragèdia humana.

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s