Setena cimera europea (17 i 18 de desembre de 2015)

Camp de refugiats a Lesbos ARA

Camp de refugiats a Lesbos. ARA

Després d’una nova reunió dels països de la UE el dijous i divendres passats, cada vegada està més clar que Europa no enfronta aquesta crisi humanitària immensa de manera conjunta: fora de la cimera, 11 països liderats per Alemanya (i sense la participació d’Espanya, que havia estat invitada, però es va excloure) han començat a negociar amb el primer ministre turc el repartiment directe dels refugiats arribats a Turquia, sempre que aquest país contingui el flux d’immigrants pel Mediterrani oriental:

“Consciente de que Turquía tiene la llave de acceso al continente, Berlín quiere ofrecer al Gobierno de Erdogan garantías de acogida de una parte de los 2,2 millones de sirios ahora residentes en Turquía. Ante la resistencia general de unos jefes de Estado y de Gobierno que apenas pueden gestionar los flujos de los ya arribados a sus fronteras (…)” (El País, 17-12-2015).

“Además de Merkel, participaron en el encuentro los líderes de Austria (en cuya Embajada de Bruselas se celebró el encuentro), Bélgica, Dinamarca, Finlandia, Grecia, Luxemburgo, Holanda, Suecia, Francia —aunque no acudió su presidente, François Hollande—, Portugal y Eslovenia. Aunque no estaba en la lista inicial de convocados, España aseguró haber sido invitada, pero rehusó sumarse (ningún otro país se excluyó, según fuentes comunitarias)” (El País, 17-12-2015).

La idea és anar avançant la tasca dels països que estan disposats a acollir immigrants d’acord amb la proposta sobre Turquia. Però ja han començat a aixecar-se amenaces econòmiques contra els que no cooperin:

“Menos diplomático, el canciller austriaco, Werner Faymann, sugirió que si los países del Este —los más reacios a acoger a extranjeros— no cooperan, se podría revisar su participación en los fondos estructurales de la UE. Pese a todo, incluso Polonia se mostró esta noche dispuesta a cooperar, según fuentes conocedoras de la cumbre” (El País, 17-12-2015).

La lentitud en tota l’operació és grandiosa: fins ara, la UE només ha reallotjat 208 refugiats del 160.000 compromesos al setembre (en canvi, Canadà ja ha obert la porta a 160 sirians).

Hongria i Polònia, contràries a la política de “portes obertes” de la cancellera alemanya han portat el pla europeu per acollir 160.000 refugiats al Tribunal de Justícia Europeu, perquè consideren inacceptables les quotes obligatòries que s’hi fixen.

Altres motius a tenir en compte és la lentitud dels estats europeus en concretar la disponibilitat de places i també la constatació que el 50% dels refugiats volen anar exclusivament a Alemanya.

Per lluitar contra aquesta lentitud, Merkel està liderant una gestió directa de reassentament de refugiats des de Turquia, amb altres onze països europeus:

“És en aquest context que la cancellera Merkel explora una relació directa entre Berlín i Ankara per gestionar el flux de refugiats. ‘L’estratègia és que una coalició de països dins de la UE, liderats per Alemanya, centralitzi la gestió de la crisi de refugiats, en contacte directe amb Turquia. La solució europea a Vint-i-vuit no sembla la via, com s’ha vist amb el reallotjament de refugiats’, explica Gerald Knaus” (ARA, 17-12-2015).

“’Calen solucions innovadores a la crisi de refugiats. No pot ser que estiguem aplicant les fórmules de fa 15 anys’, lamenta l’experta Elena Sánchez-Montijano. ‘Europa fins ara només parla de reallotjament, de readmissió, de control de fronteres i d’ajuda als països d’origen. No hi ha res de nou’, reflexiona” (ARA, 17-12-2015).

Tampoc semblen eficaces per aturar els refugiats altres propostes, com la de crear una policia de fronteres amb 1.500 agents:

“Una policia de guardafronteres europea no servirà per aturar el flux de refugiats. A vegades s’arriba a la conclusió que, com que realment no sap què fer, la UE ho fa per fer veure que es mou”, critica Gerald Knaus que considera que les xarxes de tràfic de persones buscaran sempre la manera de fer arribar a la UE els que així ho volen” (ARA, 17-12-2015).

“Els líders europeus també van abordar l’última proposta de la Comissió Europea sobre la creació d’una agència de guardacostes capaç d’intervenir si troba “deficiències” en l’actuació d’un país per blindar les seves fronteres. La majoria d’estats membres troben “agosarada” la proposta, però assumeixen que és necessària una agència de fronteres amb més autonomia, encara que no estan disposats a tolerar mecanismes que “no respectin la sobirania nacional” dels estats, adverteixen altres fonts comunitàries” (ARA, 18-12-2015).

Han passat poques setmanes des que la UE va arribar a un primer acord amb Turquia perquè contingui la marejada humana, i no es veu cap canvi al respecte:

“Els responsables europeus no es van mostrar gaire satisfets amb l’eficàcia amb què Turquia està actuant de gendarme a les fronteres amb Europa. “No hem vist gaires canvis entre les dues setmanes prèvies i posteriors a la implementació del pla d’acció. Aproximadament, continuen sortint les mateixes persones”, apunten fonts del Consell Europeu, tot i que amb l’arribada de l’hivern l’entrada de refugiats s’ha suavitzat. “Turquia ha de respectar les normes. Si no podem controlar les fronteres exteriors, no podrem anar més enllà en les nostres promeses”, va recordar el president francès, François Hollande” (ARA, 18-12-2015).

En realitat, la divisió entre els països europeus és la principal causa de la seva incapacitat per trobar solucions:

“La Unión Europea sigue dividida ante los principales desafíos a los que se ha enfrentado este año y que continuarán el año que viene. Refugiados y refuerzo de fronteras seguirán acaparando portadas en 2016, pero los líderes no han conseguido dar con una solución conjunta. Europa sigue completamente inmóvil a pesar de que la llegada de refugiados a la UE alcanzará el millón al cierre del año” (La Razón, 19-12-2015).

“El sistema no funciona. No solamente por los países de acogida, sino también porque después de que se anunciara el programa de reubicación son muchos los demandantes de asilo en Europa que evitan ser registrados porque no pueden elegir el país de destino final, sino que se les asigna directamente” (La Razón, 19-12-2015).

“Tras los atentados de París, la reacción de muchos Estados ha sido precisamente cerrar aún más las puertas al sistema de reparto. Aquéllos que declararon tener disposición total a la acogida han llegado incluso a la saturación, como ha sido el caso de Suecia, que ha pasado de ser el segundo destino para los refugiados a pedir ayuda como se está ofreciendo a Italia y Grecia por encontrarse desbordadas” (La Razón, 19-12-2015).

Segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) l’entrada d’immigrants en Europa podrà arribar al milió de persones aquest any 2015.

La conclusió de tots els diaris és decebedora. Hi ha hagut poquíssims avenços en el reallotjament de sirians:

“Amb la cimera d’ahir, els líders europeus ja han dedicat set reunions a tractar, entre els seus punts, de la crisi migratòria. Amb tot, ahir van constatar que, de moment, les solucions que s’han posat sobre la taula no han servit de gran cosa. Només 208 dels 160.000 refugiats arribats a Grècia i Itàlia que s’havien compromès a reallotjar els països de la UE han sigut atesos. I dels 20.000 provinents de tercers països -els que tenen més pressió migratòria, com ara Jordània, el Líban i Turquia- se n’han reallotjat 1.000” (ARA, 19-12-2015).

 

 

FONTS:

“Dels refugiats al ‘Brexit’, la UE Es prepara per a un 2016 decisiu” (ARA, de 19-12-2015)

“El inmovilismo europeo agrava la crisis de los refugiados” (La Razón, de 19-12-2015)

“La UE no troba la manera d’aturar els refugiats” (ARA, de 18-12-2015)

“Què ha fet la UE pels refugiats? (I per què no funciona)” (ARA, de 17-12-2015)

“La UE només ha reallotjat 208 refugiats dels 160.000 promesos” (ARA, de 17-12-2015)

“Berlín promueve una Europa de dos velocidades ante el desafío migratorio” (El País, de 17-12-2015)

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s