Avui se celebra la jornada mundial del migrant

resizeimag

Amb sorpresa, no he trobat avui als diaris que segueixo cada dia, cap notícia sobre la celebració del dia mundial del migrant i del refugiat aquest 17 de gener de 2016, que va anunciar el Papa el mes de setembre de l’any passat.

Us reprodueixo la Carta que ha fet pública el delegat de Càritas Diocesana i Migració de Vic en relació amb aquest dia:

 

 

“Benvolguts i benvolgudes,

Avui Europa està travessant potser un dels fenòmens migratoris més significatius de la humanitat i que pot ser l’inici d’un profund canvi en la convivència entre els països, transformar la política migratòria i convertir els paràmetres d’una economia de la tecnocràcia i l’exclusió en una economia de la inclusió, de la promoció i defensa dels més pobres i vulnerables a les injustícies socials incloent-hi la mateixa naturalesa.

¿Com no inquietar-se veient l’arribada de milers d’homes, dones i nens? Inquieta ja sigui per la magnitud del fet, ja sigui pel desafiament que això representa als estats europeus o per les dramàtiques experiències que travessen aquestes persones en abandonar les seves terres per endinsar-se en altres deixant enrere les seves llars motivats per les injustícies o les guerres. Aquest esdeveniment ens crida a una profunda reflexió sobre les causes que el generen, sobre els paràmetres i criteris amb què l’hem d’acollir —si vénen arribaran i si arriben cal acollir-los— i el procés d’integració que han de fer des de l’arribada fins a la inserció total.

Recordem que l’home i la dona som éssers en relació, éssers transcendents que ens obrim sempre a l’altre per al trobament, per a l’enriquiment mutu, per a l’acollença. Tancar-se egoistament per no permetre el trobament, construint barreres i murs físics, ideològics, culturals, econòmics i polítics, és sinònim de menyspreu. Negant l’acolliment a l’altre, s’arruïna i s’amputa la dimensió del trobament que dóna la novetat i que produeix un enriquiment mutu.

Per això apostem per una cultura del trobament en què regni el respecte mutu i el diàleg sincer. La cultura de l’acolliment, en què no existeixen les barreres de les discriminacions, el racisme, el nacionalisme radical, la xenofòbia, etc. “Rebre l’altre és rebre Déu mateix…, el rostre de l’altre és el rostre de Crist.” Tots hauríem de mirar l’altre com a persona amb dignitat i amb drets inalienables. “Tots som responsables de l’altre.”

Amb profund desig que la humanitat aconsegueixi de viure en pau, harmonia i llibertat, i amb un desig immens que la política migratòria aconsegueixi d’establir uns criteris més humans que respectin el dret i la llibertat migratòria, en què es busca acollir, promocionar i valorar la persona en si, presentem el missatge del sant pare Francesc amb motiu de la Jornada Mundial de l’Emigrant i dels Refugiats, que se celebrarà el 17 de gener del 2016 en el marc de l’Any de la Misericòrdia”.

 

Àngel Collar

Delegat de Càritas i Migració de Vic

 

 

Missatge del sant pare Francesc

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s