S’anuncia un canvi en la política d’asil europea

La Vanguardia.jpg

Font: La Vanguardia

Ahir i avui s’han publicat dues notícies que van en la mateixa línia: sembla inevitable un canvi profund en la política d’asil europea a partir de març.

Segons la Vanguardia, “Brussel·les vol una revolució en la política de refugiats”. Tal com vinc recollint en aquest blog des de fa setmanes, el president de la Comissió Europea, Juncker no para de denunciar l’incompliment dels acords presos per part d’alguns països europeus que es neguen a reubicar els refugiats i estan posant en perill la lliure mobilitat europea.

Per enèsima vegada, ha denunciat la situació actual: “El sistema actual “no funciona com caldria”, ha admès en repetides ocasions Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, que al març proposarà alguns canvis fonamentals en la manera en què la Unió Europea gestiona el dret a l’asil”.

“La normativa actual, el famós reglament de Dublín, posa gran part de la càrrega als països fronterers. Com a norma general, estipula, els demandants d’asil han de presentar la sol·licitud de protecció al primer país de la UE que trepitgin. Les magnituds de la crisi actual han portat al col·lapse del sistema: stricto sensu, haurien estat Grècia i Itàlia els països que s’haurien d’haver fet càrrec del més d’un milió de persones que aquest any ha arribat a les seves fronteres. No és el que ha passat. El principi no s’ha aplicat”.

“El gruix dels demandants d’asil han continuat el camí cap a Alemanya i Suècia, els països que més sol·licituds d’asil han processat, sense preguntar-los per on havien arribat. Tornar refugiats a Grècia és, a més, il·legal des que el 2011 el Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar que les condicions d’acollida no reuneixen els requisits mínims”.

“L’agost del 2015 Berlín va decidir unilateralment suspendre l’aplicació del controvertit article de Dublín per atendre els refugiats sense saltar-se la llei”.

El canvi clau que plantejarà la Comissió consisteix a eliminar aquest principi i substituir-lo per un sistema “més europeu”, i “un repartiment de la responsabilitat”, afirma la institució. La formulació jurídica exacta del nou sistema no està decidida però inclourà “una clau de distribució per la qual els sol·licitants d’asil serien gairebé automàticament reenviats a un estat membre”, ha avançat el comissari europeu d’ Immigració, Dimitris Avramópulos, a la comissió de Llibertats de l’ Eurocambra” (La Vanguardia, 21-1-2016).

La segona notícia està relacionada amb l’ultimàtum dels socis de Merkel perquè es limiti l’entrada de refugiats (El País, 20-1-2016): el ministre de Finances alemany va declarar aquest dimecres sobre “la necessitat de buscar una solució europea a la crisi de refugiats”.

Un altre líder alemany, Seehofer, de la CSU ha amenaçat amb denunciar davant el Tribunal Constitucional les decisions del Govern en el qual el seu propi partit participa, i llança un ultimàtum: la reducció d’arribades no pot esperar més allà del març.

Fins i tot la màxima autoritat de l’Estat, el president federal, s’ha pronunciat aquest dimecres a favor d’una “estratègia de limitació” de l’arribada de refugiats. “Si els demòcrates no volen discutir sobre aquests límits, deixaran el camp lliure als populistes i als xenòfobes”, va dir en el fòrum de Davos.

El País-2

Font: El País

 

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s