Nova reunió entre la UE i Turquia

Imagen El Periódico

Entre la reunió dels caps de govern europeus de la setmana passada amb Turquia i la nova reunió d’aquest dijous i divendres, s’han produït moltes notícies aquests dies. Us faig un resum cronològic:

Dissabte, 12

Al voltant de 200 refugiats sirians i iraquians s’han manifestat en Idomeni per exigir que s’obri la frontera entre Grècia i Macedònia. Els manifestants, famílies senceres, han caminat a prop de les vies del tren fronterer al crit “Obrir la frontera”. Al campament d’Idomeni es concentren més de 14.000 refugiats (El Periódico).

Diumenge, 13

A punt d’acomplir-se cinc anys de guerra i després de diverses rondes de diàleg fallides, el règim i l’oposició de Síria tornen a negociar aquest dilluns per trobar una sortida al conflicte bèl·lic més llarg i sagnant. Les diferències semblen encara insalvables, en especial en relació amb el futur del president Asad en el procés de transició. Però per primera vegada des de l’esclat de la guerra el 15 de març de 2011, hi ha un cessament de les hostilitats observat per més del 80% dels contendents des de fa dues setmanes (El País).

Washington i Paris han acusat aquest diumenge el règim sirià de torpedinar la treva. Segons els responsables de la política exterior, Damasc està intentant torpedinar el cessament de les hostilitats acordat fa dues setmanes i impedeix el pas a algunes zones als combois d’ajuda humanitària coordinats per l’ONU (El País).

Les negociacions, que es reiniciaran aquest dilluns, estaran marcades per les acusacions del secretari d’Estat d’EEUU, John Kerry, qui va recriminar el règim sirià de Damasc de tractar de “pertorbar” les conversacions de pau en situar la continuïtat del president al Asad, com a una línia vermella que no es negociarà (La Vanguardia).

Dilluns, 14

El president de Rússia, Vladimir Putin, va ordenar aquest dilluns la retirada de les forces militars que han intervingut en Síria des del passat 30 de setembre. El cap de l’Estat rus va justificar l’ordre al·legant que l’objectiu de la missió s’ha complert ja en haver posat les bases per a una solució negociada entre les forces polítiques d’aquell país (El País, El Periódico, La Vanguardia).

El govern espanyol ha canviat la seva postura en relació amb l’acord de la UE amb Turquia per frenar l’arribada de refugiats i emigrants econòmics. El ministre d’Exteriors ha declarat que des de bon començament els va semblar inacceptable, recalcant que el que hi ha sobre la taula és una proposta, i que a la reunió de la setmana passada no hi va haver cap acord, sinó una declaració en què els governs europeus prenen nota de la proposta de Turquia. En concret, Espanya condemna les possibles devolucions col·lectives d’estrangers ja que són contràries a la Convenció de Ginebra, els tractes de la UE i la directiva europea de retorn (La Vanguardia).

Dimarts, 15

Aquests tres partits (PSOE, Podem i Ciutadans), que sumen una majoria absolutíssima, van coincidir que el Govern central presenti una proposta de resolució que pugui ser debatuda, esmenada i, finalment, votada, de manera que Rajoy vagi al Consell Europeu amb el suport pel Congrés, i així ho van comunicar al portaveu del PP, Rafael Hernando. PSOE, Podem i C’s rebutgen el preacord esbossat entre la UE i Turquia el 7 de març passat, les devolucions massives de refu­giats a aquest país i que la solució a aquest drama es vinculi amb el seu procés d’integració al club ­comunitari (La Vanguardia).

Dimecres, 16 i  dijous, 17

En el Congrés dels Diputats s’ha arribat a un consens unànime per fixar la postura espanyola davant el possible acord entre la UE i Turquia. El president Rajoy haurà d’anar a la reunió que se celebra aquest dijous i divendres amb una prohibició frontal a qualsevol acord que permeti devolucions massives de refugiats a Turquia o a qualsevol altre Estat no europeu (El Periódico).

La Comissió Europea va reconèixer aquest dimecres que l’acord entre la UE i Turquia que els líders esperen tancar aquesta setmana no podrà incloure deportacions col·lectives de refugiats ni “devolucions en calent”, sense que s’hagi estudiat cas per cas si la persona té dret a asil, tal i com garantitza la legislació internacional (Huffingtonpost, El Mundo, La Vanguardia).

 

Fonts:

12-3-2016

“Manifestación de refugiados en Idomeni” (El Periódico)

13-3-2016

“Régimen y oposición vuelven a negociar el fin de la guerra en Siria” (El País)

“Washington y París acusan al régimen sirio de torpedear la tregua” (El País)

“La coordinación militar entre EE.UU. y Rusia hace retroceder al ISIS en Siria” (La Vanguardia)

14-3-2016

“Putin ordena el inicio de la retirada del grueso de las tropas rusas de Siria” (El País)

“Putin anuncia la retirada parcial de les tropes desplegades a Síria” (El Periódico)

“Putin ordena retirar la mayor parte de sus tropas de Siria” (La Vanguardia)

“España cambia de postura: el acuerdo que la UE negocia con Turquía es “inaceptable” (La Vanguardia)

15-3-2016

“El Congrés ja comença a marcar el pas al Govern en funcions” (La Vanguardia)

16-3-2016

“Acuerdo unánime en el Congreso para fijar la posición de España ante la crisis de refugiados” (El Periódico)

“La Comisión reconoce que las deportaciones masivas de refugiados a Turquía son ilegales” (Huffingtonpost)

17-4-2016

“Las ocho claves de las ‘devoluciones colectivas’ de refugiados en Europa” (El Mundo)

“La UE busca garantías legales para el acuerdo para expulsar a los refugiados a Turquía” (La Vanguardia)

 

 

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s