Nova directiva europea contra el treball precari

 

Bruselas-claridad-proteccion-empleados-convencionales_EDIIMA20171221_0489_4

La comissària europea d’Ocupació, Marianne Thyssen. EFE

 

Fa dies que resulta molt difícil trobar a la premsa notícies que anunciïn una millora de les condicions laborals dels treballadors, Ahir, diferents mitjans de comunicació (el diario.es, 20minutos, europapress.es i la Vanguardia) van destacar la proposta aprovada aquest dijous per la Comissió Europea de presentar una nova directiva per estendre els drets mínims laborals a treballadors amb contractes precaris.

Segons un estudi de la Comissió la nova directiva milloraria els drets laborals a entre 2 i 3 milions de treballadors europeus: d’ells, el 53% tenen contractes ocasionals, el 22% tenen contractes de menys d’un mes, el 15% treballa menys de 8 hores setmanals, el 5% és personal domèstic i el 3% treballadors de plataformes.

Un altre informe encarregat pel Parlament Europeu a la Universitat de Leeds conclou que el 70% dels treballadors de l’economia dels encàrrecs digitals no tenen protecció social.

Entre els drets previstos, els treballadors han de ser informats de la durada temporal del contracte, de la seva jornada laboral, de la remuneració durant les vacances, dels complements salarials i dels acords col·lectius aplicables, del període de prova, de la remuneració de les hores extres i de la seguretat social. Aquesta informació l’ha de tenir el treballador com a molt tard el primer dia de treball, i no 60 dies després com passa ara.

Els treballadors tindran també la possibilitat de reclamar un lloc permanent o amb millors condicions si queda vacant o si es crea, i tindran dret a formació obligatòria gratuïta.

Les xifres referents a l’increment del treball precari a la UE són molt preocupants:

  • Els treballadors a temps parcial han passat del 14,9% el 2002 al 18,9% el 2016 (el treball a temps parcial afecta, especialment, les dones amb un 31,4% el 2016, molt més que als homes, amb un 8,2%).
  • El 2016 1.413.000 espanyols treballaven a temps parcial de forma involuntària i desitjaven treballar més hores. Espanya ocupava el segon lloc de la UE amb més treball precari, només per darrera de Xipre.
  • Espanya és, també, el segon país de la UE amb major taxa de temporalitat, el 26,1% dels treballadors no tenien contracte fix a finals del 2016, pràcticament el doble de la mitjana comunitària, el 14,2%.
  • Des del 2012 a la UE s’han creat 5,5 milions de llocs de treball, però 4 de cada 5 (segons l’EUROSTAT) són temporals o a temps parcial. I el que és pitjor, estan mal pagats.
  • A la UE quasi la meitat dels treballadors menors de 25 anys tenen un contracte temporal, a Espanya són més del 70%.

Per revertir aquest increment de la precarietat laboral europea calen altres moltes mesures, a més de les previstes per la nova directiva comunitària.

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s