Entren en vigor dues lleis d’Islàndia i Alemanya contra la desigualtat salarial de les dones

A general view shows the city of Reykjavik seen from Hallgrimskirkja church

 

Ahir es van fer públiques dues notícies referents a la lluita contra la desigualtat salarial de les dones: per una part, va entrar en vigor l’1 de gener del 2018 una llei islandesa contra la desigualtat salarial de les dones, i, per una altra, es va fer públic que les treballadores alemanyes podran saber quant cobren els seus companys per exigir un sou just.

 

Reprodueixo les idees principals d’aquestes dues notícies, molt allunyades del que està passant a Espanya.

 

 

 

1. Llei del Parlament d’Islàndia.

 

“Islàndia obligarà les empreses a demostrar que homes i dones cobren el mateix”

 

“Islàndia s’ha convertit en el primer país en obligar per llei les empreses a no pagar més als homes que a les dones per feines de la mateixa categoria. Una llei, en vigor des de l’1 de gener, que estableix que tant les empreses privades com les públiques de més de 25 treballadors han d’obtenir un certificat d’igualtat salarial, després de sotmetre’s a auditories. La norma estableix sancions per a les organitzacions que ho incompleixin.

 

“El país nòrdic, capdavanter en polítiques de la dona, prem així l’accelerador conscient que encara falta camí per recórrer. Es marquen el 2022, per acabar amb la bretxa salarial, en un país.

 

“Amb aquesta i d’altres mesures, Islàndia encapçala també el rànquing mundial en igualtat de gènere, segons un informe del 2017 del World Economic Forum.

 

“El World Economic Forum, l’organització que analitza les diferències globals en temes com educació, salut, oportunitats econòmiques i empoderament polític, situa a la cua del rànquing en desigualtat salarial entre homes i dones el Iemen. A l’extrem contrari d’Islàndia, hi ha també països com Síria, el Pakistan, l’Aràbia Saudita i l’Iran, amb una bretxa salarial per gènere del 65%.

 

“Acompanyen el país nòrdic al capdavant de la classificació, països que li són propers com Noruega i Finlàndia, seguits per Ruanda, Suècia i Nicaragua. Espanya no es troba en les 20 primeres posicions. A Catalunya, la diferència salarial entre homes i dones es va situar en el 26%, la més alta des del 2008, en un informe publicat l’any passat.

 

“Globalment, les dones van cobrar de mitjana el 2017 gairebé 10.000 euros davant dels 17.500 que van cobrar els homes. Segons l’organisme, els salaris entre homes i dones trigaran encara fins a dos segles a equiparar-se a escala mundial.

 

 

 

2. Llei alemanya per al foment de la transparència en les estructures salarials.

 

“Las trabajadoras alemanas podrán a partir de este fin de semana conocer el sueldo de sus compañeros varones que realicen el mismo trabajo en aplicación de la ley de transparencia aprobada el pasado marzo por el Parlamento con el objetivo de reducir la brecha salarial.

 

“Es el derecho de los empleados, tanto hombre como mujeres, a pedir información sobre el sueldo que perciben sus colegas del sexo opuesto que realizan el mismo trabajo o actividades similares. “Es una cuestión de justicia que en nuestra sociedad y en nuestro mundo laboral exista paridad entre hombres y mujeres”, subrayó al ser aprobada la ley la entonces ministra de Familia, la socialdemócrata Manuela Schwesig.

 

“Las empresas con más de 200 trabajadores deberán facilitar a la persona que lo solicite información sobre el sueldo de otros empleados, aunque sin revelar salarios concretos, sino únicamente la mensualidad media bruta de al menos cinco colegas del sexo opuesto con el mismo tipo de trabajo. 

 

Según el Ministerio, en Alemania los hombres cobran de media un 21 % más que las mujeres; incluso en el caso de personas con cualificaciones formales y un perfil idéntico, la diferencia salarial sigue siendo del 6 %. “Si una persona puede comparar su salario con el de otros en la empresa puede exigir con mayor facilidad un sueldo justo”, manifestó la actual ministra de Familia, Katharina Barley, el pasado julio.

 

 

 

Per a més informació, podeu consultar: ccma.cat. lavanguardia.com, lavanguardia.com

 

 

 

 

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s