Informe demolidor de Càritas Barcelona sobre la precarietat laboral

 

la-pobresa-es-una-realitat-ben-palpable-a-terrassa El Món

Fotografia El Món

 

Càritas Barcelona ha fet públic un informe demolidor sobre la precarietat laboral: “Vides precàries. Quan la precarietat laboral ho envaeix tot”, redactat per Miriam Feu i Fernando Díaz.  Li dedicaré aquests dies més d’una nota d’aquest post a l’informe de Càritas, avui em limito a recollir la descripció brutal que en fa de la precarietat.

1.Treballador pobre i precarietat laboral

La pobresa en el treball és relativa al llindar de la pobresa (un treballador pobre té uns ingressos per sota del llindar de la pobresa, és a dir, per sota del 60% de la mediana d’ingressos de la població), en canvi la precarietat té a veure amb més elements, més enllà del sou. Es pot patir precarietat laboral i no ser treballador pobre, i també es pot ser treballador pobre i no patir precarietat laboral.

2. Sis formes de seguretat relacionades amb el treball

La precarietat laboral consisteix en haver perdut alguna de les sis formes de seguretat laboral:

  • seguretat del mercat laboral – assolir la plena ocupació;
  • seguretat d’ocupació – protecció davant l’acomiadament;
  • seguretat del lloc de treball – mantenir la feina o ascendir laboralment;
  • seguretat en el treball – seguretat davant els accidents;
  • seguretat en la reproducció d’habilitats – possibilitat de formar-se dins la feina;
  • i seguretat en la representació – drets d’associació, de representació i de vaga.

3. La precarietat afecta tots els àmbits de les vides

Afecta l’habitatge, la salut física i mental, les relacions familiars… La precarietat afecta la identitat de les persones, “ja que el treball assalariat s’ha constituït com la principal font de reconeixement social i personal i, per tant, caure en la precarietat és fer-se invisible per a la resta de la societat” (pàg. 15).

4. La inseguretat, la inestabilitat i la incertesa dominen la relació amb el treball

Com va denunciar, reiteradament, Bauman, la incertesa i la inseguretat s’han instal·lat en la vida social, i això té conseqüències en vides amenaçades i permanentment vulnerables. És un procés de precarització de tota la vida, que comporta tres despossessions:

  • Despossessió material, en negar l’accés a drets bàsics (habitatge, alimentació, descans, oci o la participació).
  • Despossessió vital, en fer que les experiències de les persones manquin d’un sentit i d’una coherència.
  • Despossessió espiritual, en provocar vides amb por, amb incertesa.

5. Cercle viciós que atrapa les persones que pateixen precarietat: les persones que pateixen precarietat laboral queden atrapades en un cercle viciós del qual és molt difícil poder sortir i en el qual no depenen d’elles mateixes, sinó de l’atzar o el suport que es puguin trobar pel camí.

Per acabar avui, l’informe descriu magistralment aquest cercle viciós que envolta les persones que pateixen precarietat, amb les següents paraules, que m’és impossible resumir més i que, per tant, us les reprodueixo literalment:

“Aquest cercle està compost per una entrada i sortida ràpida del mercat de treball. Les persones en precarietat experimenten episodis curts d’ocupació, en feines molt diferents, per tant, sense possibilitat de professionalitzar-se o de fer créixer la carrera, amb horaris i condicions no coincidents, que, per tant, impossibiliten l’organització de la vida no laboral. I, quan no tenen aquesta feina precària, les persones pateixen l’atur sense capacitat de fer res més que buscar un altre lloc de treball, o rebre formacions en àmbits que tampoc no asseguren la seva utilitat en la propera feina que trobin. Una situació en què, a més a més, veuen com la desprotecció social és absoluta, ja que no existeixen prestacions adequades per a aquesta nova realitat. La situació de precarietat, en definitiva, es tradueix en una impossibilitat de gaudir d’un treball decent, ja que veuen inaccessibles totes les característiques d’aquest tipus de treball” (pàg. 17).

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s