La invisibilitat de la precarietat (informe de Càritas Barcelona-4ª nota)

bloc3-descarregar-informe-vides-precaries

Continuo comentant avui l’informe de Càritas Barcelona sobre la precarietat laboral.

Les condicions del treball precari: invisibilitat, desprotecció i cercle viciós

Hi ha dues tipologies de treball precari: 1) els treballs en condicions irregulars (o economia informal) i 2) els que, malgrat tenir condicions regulars (contracte de treball) tenen condicions precàries, com ara la temporalitat, la jornada parcial involuntària, situacions d’explotació…

Quan no existeix un contracte de treball, la persona treballadora es troba desprotegida i es manté en la precarietat tant en el present com en el futur: perd el dret de cobrament de prestacions per desocupació i d’incapacitat laboral, per malaltia o accident laboral, i perd el dret al cobrament d’una pensió pública contributiva. És com si no existís laboralment, i no té cap dret de protecció laboral.

Un dels tipus de treball en condicions informals és el de jornades laborals de molt poques hores i de sous molt baixos que no permeten cobrir les necessitats bàsiques.

Quan no existeix contracte de treball, es deriven més conseqüències: situació abusiva amb un treball desmesurat per un sou mot baix, o el no reconeixement dels dies de descans que fixa la llei ni el cobrament de les hores extres… Fins i tot es veuen obligades a treballar malaltes, en no tenir dret a la prestació per incapacitat temporal.

És molt difícil sortir de la precarietat. Quan la persona es troba en aquesta situació se sent atrapada. La falta d’estabilitat i de continuïtat i la desprotecció present i futura fan que la persona se centri en el present, incapaç de planificar la seva vida a llarg termini. El fet d’haver de dedicar tots els esforços en cobrir les necessitats bàsiques i immediates, com la llar o l’alimentació pròpia i dels fills, fa que la persona només pugui viure en el present, sense planificar un futur, i, per tant, difícilment podrà construir estratègies per sortir-se’n. Es pot dir que la intensitat de la lluita per sobreviure avui és un obstacle perquè el demà sigui millor.

Podeu trobar més informació en el blog de Càritas Barcelona: 24-01-2018 i 26-01-2018.

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s