Nou informe anual d’Amnistia Internacional (1)

untitled

Aquest dijous, 22 de febrer de 2018, Amnistia Internacional va fer públic un nou informe anual sobre la situació dels drets humans al món durant l’any 2017. Avui comentaré només el seu pròleg, redactat pel secretari general de l’organització, Salil Shetty. Un altre dia hi tornaré per analitzar el capítol dedicat al regne d’Espanya.

Durant el 2017, milions de persones han provat els fruits amargs de l’auge de la política de demonització:

1) L’atroç campanya militar de neteja ètnica contra el poble rohingya en Myanmar, que va provocar l’èxode de 655.000 persones en pocs dies.

2) En tot el món ningú no pot donar per consolidats els seus drets humans, com ara: la llibertat per reunir-nos en una protesta o per criticar el govern, la seguretat social quan siguem persones ancianes o incapacitades, o el dret a l’educació i a un treball digne que ens permeti comprar una casa.

3) Els conflictes, alimentats pel comerç internacional d’armes, segueix afectant de forma devastadora a la població civil, sovint intencionadament: la catàstrofe humanitària del Iemen, els homicidis indiscriminats del Govern i de l’Estat islàmic a Iraq i Síria, els crims de dret internacional de Sudan del Sud que obliguen a moltíssimes persones a sortir del país.

4) Els líders dels països rics han seguit abordant la crisi global dels refugiats amb una evasió de responsabilitats i absoluta insensibilitat, en considerar les persones refugiades no com a persones amb drets sinó com a problemes que cal apartar.

5) El preu de denunciar la injustícia continua augmentant: a Turquia, després del fallit cop d’estat del 2016, s’ha produït un despietat i arbitrari atac contra la societat civil; a Xina es va deslligar una repressió sense precedents contra persones i organitzacions considerades crítiques amb el Govern; a Rússia van ser detinguts centenars de manifestants pacífics, simples vianants i periodistes; a Veneçuela, centenars de persones van ser detingudes arbitràriament i van patir la força dels cossos de seguretat en resposta a les protestes públiques contra l’augment de la inflació i l’escassetat d’aliments i subministraments mèdics; situacions semblants es van produir a Egipte i Iran.

Reprodueixo, literalment, la conclusió a la qual arriba el pròleg d’aquest informe:

“A medida que nos aproximamos al 70 aniversario de la Declaración Universal de Derechos Humanos en diciembre de 2018, el desafío que se nos plantea es evidente. Ha llegado el momento de recuperar la idea esencial de la igualdad y la dignidad de todas las personas, de apreciar esos valores y exigir que se conviertan en la base de la formulación de políticas y de su aplicación. Las fronteras artificiales erigidas por una política de demonización sólo nos conducen al conflicto y la brutalidad, a una visión dantesca de la humanidad gobernada por el puro interés personal y ciega a las dificultades ajenas. Son demasiados los líderes del mundo que han permitido que quienes se valen de la denigración determinen la agenda, sin articular una visión alternativa. Es hora de cambiar esta situación. Debemos negarnos a aceptar discursos de demonización y crear, por el contrario, una cultura de solidaridad. Debemos afinar nuestra capacidad de ser generosos con las demás personas. Debemos hacer valer el derecho de todas las personas a participar en la construcción de la sociedad a la que pertenecen. Y debemos buscar respuestas constructivas —enraizadas en los derechos humanos— a las frustraciones, la ira y la alienación que sirven de contexto idóneo a tóxicos discursos políticos de culpabilización”.

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s