Les pensions no pugen malgrat la recuperació econòmica

Manifestacion-Gobierno-pensiones-Congreso-Diputados_EDIIMA20180301_0356_27

Avui s’ha publicat un interessant article a eldiario.es on es fa una radiografia ampla de la crisi econòmica i de la recuperació que no ha millorat la situació de tothom per igual. De fet, els beneficis de la recuperació econòmica només estan arribant als que tenen més recursos, però no als pobres.

El articulista rebat amb xifres molt clares la tesi oficial del Gobierno de Rajoy quan respon als pensionistes que fa dies que estan sortint al carrer per queixar-se de la minsa pujada del 0,25% ¡,mentre el PIB ha crescut un 3,1%, dient-los que “la recuperació econòmica no ha arribat on tots volem que arribi i no tenim els recursos suficients per poder pujar-les més”.

Recullo algunes de les dades contundents que demostren que podria haver recursos per millorar les pensions, si les millores econòmiques d’aquests darrers exercicis no haguessin anat a parar a unes altres butxaques:

1) Espanya és el país europeu on més ha augmentat la desigualtat (ja som el tercer país més desigual d’Europa).
2) El 79% dels joves de 19-30 anys tenen la impressió d’haver estat exclosos de la vida econòmica per la crisi.
3) El 24,2% dels joves entre 20 i 34 anys ni treballava ni estudiava en 2015.
4) El salari anual dels menors de 26 anys que entren al mercat laboral és un terç inferior al que haguessin rebut el 2008.
5) El 28% dels contractes signats el juliol passat i dues terceres parts dels contractes temporals d’agost ven durar menys d’una setmana.
6) Els sis majors bancs espanyols (Santander, BBVA, Caixabank, Bankia, Sabadell i Bankinter) no han pagat, en conjunt, ni un sol euro per l’impost de societats des de l’inici de la crisi, malgrat haver guanyat 84.000 M€ durant aquest període.
7) ENDESA va repartir en un any, el 2014, el major dividend de la història d’Espanya: 14.600 M€. A canvi, en Espanya tenim la llum més cara d’Europa abans d’impostos.
8) El Banc d’Espanya ha estimat que dels 54.353 M€ que s’han donat en ajuts a la banca, només s’han recuperat 3.873 milions a finals de l’any passat.
9) De 2007 a 2016, la participació en la renda nacional del 10% més pobre va baixar un 17%, mentre que la del 10% més ric va créixer un 5% i la de l’1% més ric, un 9%.
10) La recuperació econòmica ha beneficiat quatre vegades més als grups de renda més alta que al 90% més pobre dels espanyols.
11) Cada any es destinen 5.000 M€ a desgravar als estalviadors que tenen fons de pensions privats.
12) El Gobierno es va a gastar a prop de 5.000 M€ en rescatar autopistes de peatge, amb les quals han guanyat milers de milions els seus constructors.
13) Reduint l’economia submergida (entre 150.000 i 200.000 M€) o el frau fiscal (al voltant de 70.000 M€), es podrien recaptar uns 25.000 M€ addicionals. Això sense parlar del que es podria fer si les grans fortunes tributaran mínimament pels 120.000 M€ que es calcula tenen en paradisos fiscals.
La conclusió a què arriba l’autor de l’article és evident: “Amb una recuperació amb càrregues i beneficis tan mal repartits és impossible pujar les pensions”. Cal, per tant, canviar el model econòmic, que modifiqui la distribució de les rendes, que imposi mínims de justícia fiscal…

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s