La Comissió Europea renya Espanya pel nivell de desigualtat i pobresa

flag_yellow_high

L’informe sobre l’economia espanyola, publicat per la Comissió Europea el passat dimecres, destaca que malgrat la disminució de l’atur a Espanya, encara es manté a un nivell molt elevat, i la pobresa i la desigualtat en la distribució de la renda són de les més elevades de la UE.

Les dades que es recullen en aquest informe europeu no són tan favorables com les que predica el Govern espanyol als mitjans de comunicació, dient una i altra vegada que ja hem sortit de la crisi de 2008. Tanmateix, si això fos cert, la recuperació no ha arribat a tothom.

Perquè us feu una idea, d’entrada, de la situació actual: el 2010 la UE va fixar uns objectius a assolir l’any 2020, entre els quals hi ha el de reduir en 20.000.000 persones en risc d’exclusió i pobresa a la UE. Espanya es va comprometre a reduir en 1.400.000 persones les que es troben en la situació d’exclusió social i pobresa, però segons les darreres dades fetes públiques per EUROSTAT, no només no ha disminuït aquesta taxa sinó que s’ha incrementat en 2.040.000 persones més, un autèntic escàndol.

Repasso avui, breument, algunes de les situacions més flagrants denunciades per la Comissió Europea en relació a Espanya:

  • L’ús extens dels contractes temporals a Espanya pot afectar negativament la situació social i frenar l’increment de la productivitat. Espanya té un dels majors percentatges de treballadors amb contracte temporal de la UE, i molts d’ells són contractes de molt curta duració. Aquesta temporalitat laboral pot associar-se a pitjors condicions laborals i a un major risc de pobresa. La proporció de treballador temporals va arribar al 26,5% en el quart trimestre del 2016, que és el segon major percentatge de la UE. Un terç dels treballadors temporals tenen contractes de duració igual o inferior a tres mesos (superior a la mitja europea del 20%) i un quart dels contractes signats el 2016 tenia una duració de set dies o menys. Quasi tres quartes parts dels treballadors a temps parcial són dones. S’estima que la bretxa salarial entre treballadors fixos i temporals oscil·la entre un 10% i un 19%. Hi ha un major risc de pobresa entre els treballadors temporals (el 23,3%, en front del 5,9% corresponent als treballadors fixos el 2015; molt més elevada que la mitjana de la UE: 15,4% en front del 5,6%).
  •  Les deficiències en les polítiques socials dificulten una reducció més ràpida de la pobresa: la taxa de risc de pobresa va començar a disminuir en 2015, però s’ha mantingut en nivells molt alts, especialment per als nens, i la pobresa en situació d’ocupació encara seguia augmentant (el 2014, el 13,1% de les persones ocupades estaven en risc de pobresa). La limitada cobertura de les prestacions socials, diferents de les pensions, i la manca de coordinació entre els serveis públics d’ocupació i els serveis socials deixen a molts aturats sense ajudes.
  • La desigualtat en la distribució de la renda, mesurada per la ràtio de distribució en quintils, va augmentar durant la crisi i és una de les més elevades de la UE: a Espanya, la ràtio S80/S20 va augmentar del 5,2 en 2010 al 6,9 en 2015. L’impacte global de reducció de les desigualtats que té el sistema tributari i de prestacions es va mantenir per sota de la mitjana de la UE.
  • L’atur continua sent altíssim, especialment entre els joves (41,9%, 15-24 anys) i els treballadors poc qualificats (27%, nivells CINE 0-2). Quasi la meitat dels parats porta més d’un any sense treballar (2,1 milions de persones, és a dir, el 9,1% de la ma d’obra) i el17,8% més de quatre anys.

 

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s