L’informe del Defensor del Pueblo 2017 (1)

informe2017-800x600

Fa unes setmanes, el Defensor del Pueblo va fer públic el seu informe anual sobre el 2017, el qual inclou un volum I.2 “Crisi econòmica i desigualtat” amb un duríssim atac de les polítiques econòmiques i socials del Govern d’Espanya per afrontar la crisi econòmica. Resumeixo avui les principals conclusions del capítol sobre desigualtat, ocupació i condicions de treball.

Segons el Defensor del Pueblo, el resultat de la crisi espanyola entre 2008 i 2015 va ser una recessió amb un retrocés de 7,5 punts del PIB, amb una caiguda de l’ocupació superior al 18%, mentre que l’atur es va triplicar. A tot això cal afegir un endeutament públic i privat equivalent al 240% del PIB.

Desigualtat i pobresa laboral
L’atur explica el 80% de la desigualtat, que també es relaciona amb la caiguda d’ingressos del 40% de la població amb menys renda. Hi ha un 14,1% de treballadors amb salaris baixos i en risc de pobresa, molt superior al promig de la UE (en torn del 8%). El treball ja no és garantia de sortida de la pobresa.

Una recuperació econòmica sense efectes redistributius de la renda
Durant la gran recessió les polítiques no han afavorit la igualtat: com ara la recuperació de la competitivitat via salaris i la contenció del dèficit amb incidència en les prestacions socials.
En la distribució de la renda continuen perdent pes els salaris, la qual cosa suposa que la recuperació econòmica no ha arribar a la distribució de la renda.

Un mercat de treball que afavoreix la desigualtat
Hi ha tres factors del mercat de treball que potencien la desigualtat: la fragilitat de l’ocupació, les elevades taxes de temporalitat i l’evolució dels salaris.
A la precarietat de les contractacions temporals s’uneix la seva curta durada.

Salaris baixos i desigualtat
La caiguda salarial ha incidit en els col·lectius en els quals hi ha més desigualtat: així, un 40,3% de dones se situa en la zona de salaris baixos, en front d’un 20,7% d’homes.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a L’informe del Defensor del Pueblo 2017 (1)

  1. Calamanda dijo:

    Estem construïnt una societat injusta on hi ha gent que no hi troba, ni trobarà lloc. Però per altra part, tampoc estem generant polítiques fiscals que permetin ingressos per fer front a tanta pobresa, cal corregir amb urgència aquest rumb, de no fer-ho arribarem tard !!!

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s