Merkel anuncia davant el seu partit la reducció dels refugiats

Merkel.png

Font: Ara

Aquest cap de setmana, en un congrés del seu partit Merkel es va veure obligada a acceptar l’anunci d’una futura reducció del nombre de refugiats que arribin a Alemanya, però se’n va sortir hàbilment amb unes propostes massa vagues, on no es va concretar ni el màxim de refugiats ni els procediments amb què s’assoliria aquesta contenció del flux migratori. Aquest any 2015 han arribat a Alemanya un milió de refugiats.

 

Malgrat l’acord a que van arribar la UE i Turquia fa uns dies, el ritme de refugiats que estan arribant a Grècia no ha baixat de la manera que esperaven els líders europeus, que tornen a reunir-se amb Turquia aquest divendres i dissabte per intentar trobar noves mesures. El cert és que la Unió Europea no sembla preparada per gestionar una crisi humana d’aquesta magnitud: ni la legislació vigent ni la política comunitària són eficaces per contenir aquesta migració de refugiats al vell continent europeu.

Merkel promet ‘reduir de manera perceptible’ l’acollida de refugiats a Alemanya” (El Periódico, de 14-12-2015)

“Després de mesos assetjada per les crítiques internes i l’incessant flux de refugiats que està desbordant algunes ciutats d’Alemanya, Àngela Merkel ha volgut defensar les seves polítiques migratòries davant els membres del seu partit, la CDU, en el congrés general que s’ha celebrat a la localitat de Karlsruhe, al sud-oest del país.

“Davant el xoc d’opinions que ha protagonitzat amb membres del seu partit i fins i tot del seu Gabinet a Berlín, la cancellera ha volgut acostar posicions amb els diferents sectors del partit conservador i ha remarcat que intentarà reduir el nombre d’arribades. ‘Volem reduir i reduirem el nombre de refugiats de manera perceptible’, ha assegurat.

“Malgrat voler calmar els ànims, Merkel ha seguit amb el seu particular discurs centrat en termes d’humanitat i dignitat i ha fet una crida al deure moral del seu país: ‘Acollir els refugiats és un imperatiu humanitari’. La retòrica de la cancellera contrasta amb la de la majoria dels líders de la Unió Europea, que han enfocat el debat migratori com una qüestió de seguretat.

“‘No vindrà una massa de gent a Alemanya, sinó persones’, ha recalcat davant els seus coreligionaris.

“La cancellera ha reconegut la dificultat de gestionar aquesta crisi. ‘Cal reduir el nombre de refugiats, aquest és un interès de tots a Europa’, ha dit. Mentre que alguns membres de la CDU i dels líders nacionals creuen que això ha de passar per un enduriment de les polítiques d’asil i fins i tot per un aixecament de murs, Merkel ha optat per donar-los la benvinguda i plantejar insistentment un sistema de quotes al continent”.

Merkel fa callar els crítics del seu partit amb alguna concessió en l’acollida de refugiats” (ARA, de 14-12-2015)

“Just abans de l’inici del congrés, Merkel va fer algunes concessions al sector intern més crític –les joventuts de la CDU i l’ala econòmica del partit– per no veure’s qüestionada davant el miler de delegats congregats a Karlsruhe i, molt menys, davant l’opinió pública.

“Amb el vist-i-plau de la cancellera, la CDU ha endurit el to del redactat de la sol·licitud directriu en la qüestió dels refugiats. En comptes de reduir el nombre de nouvinguts, la Unió democratacristiana emfatitza ara que vol ‘disminuir-ne perceptiblement’ aquesta xifra. A més, els controls a les fronteres s’hauran ‘d’intensificar, donat el cas’. Tot i aquestes assignacions, Merkel s’ha sortit amb la seva de no posar un topall màxim a l’acollida de sol·licitants d’asil, com en un principi li exigien les veus més crítiques del seu partit i dels seus aliats bavaresos de la CSU.

“Merkel s’ha sentit, amb tot, reforçada. El congrés, que acaba dimarts, està transcorrent amb menys controvèrsia del que s’esperava i la cancellera ha deixat clar que no vol canviar el seu rumb. La líder alemanya ha assenyalat que la reducció de la xifra de refugiats ha d’arribar no amb mesures unilaterals nacionals sinó ‘en solidaritat europea i combatent les causes que originen la fugida de milers de persones’

“La presidenta democratacristiana s’ha mostrat vehement en l’intent d’encoratjar el seu partit a afrontar la crisi de refugiats que ‘és un desafiament enorme que posa a prova els valors d’Europa’. Obrir les portes als sol·licitants d’asil que a l’estiu estaven encallats a Hongria era un ‘imperatiu humanitari’, ha destacat Merkel entre aplaudiments.

“Un milió de refugiats ha arribat aquest any a Alemanya. Tot i precisar que la xifra de sol·licitants s’havia de reduir perquè és a la llarga insostenible fins i tot per a un país que funciona, la cancellera ha insistit que els seus compatriotes se’n sortirien amb una bona política de benvinguda: ‘Ho aconseguirem. Ho puc dir perquè forma part de la identitat del nostre país fer coses grans’.”

Merkel desactiva a sus críticos con la promesa de reducir la inmigración” (El País, de 14-12-2015)

“Ángela Merkel demostró el lunes por qué lidera la Unión Cristianodemócrata (CDU) desde hace 15 años y el Gobierno alemán desde hace 10. La canciller desactivó un conato de rebelión interna que se preparaba para el congreso de su partido en Karlsruhe. A cambio, ofreció un vago compromiso de reducir “de forma perceptible” el flujo de refugiados a Alemania, que este año ha superado la cifra estratosférica del millón. La propuesta pactada a última hora del domingo con los críticos logró un apoyo abrumador del millar de delegados. Solo dos votaron en contra.

“Pero Merkel, especialista en desarmar a sus enemigos antes de que lleguen al campo de batalla, logró un acuerdo de compromiso a última hora: el documento que se presentaría a votación en el congreso incluiría el objetivo de ‘una reducción perceptible’ en el flujo de solicitantes de asilo. Pero no fijaba ni un nivel máximo de inmigrantes ni objetivos concretos de reducción, como reclamaban muchos democristianos. ‘Ni el Estado alemán ni la sociedad puede resistir un ritmo de llegadas como el actual a riesgo de verse sobrepasado’, añadía el texto consensuado. Así, con un cambio de palabras que no compromete ningún resultado concreto, Merkel se aseguró la paz interna.

“Merkel también defendió la decisión de septiembre de dejar entrar en Alemania a los miles de refugiados que se agolpaban en la estación de trenes de Budapest, acto que definió como ‘un imperativo humanitario’. Atacó a los que piden un cierre de fronteras: ‘El aislamiento no es una opción razonable’. Y pidió hacer todos los esfuerzos para mantener la política de fronteras abiertas en Europa. El tratado de ‘Schengen es de vital importancia para Alemania’, añadió precisamente desde Karlsruhe, a pocos kilómetros de la frontera francesa”.

 

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario